6 Techniek

Een essentieel onderdeel van fotografie: techniek. We bekijken de  technische aspecten die een foto maken of breken. We bekijken hoe de  beweging is  vastlegt of is bevroren.  De  balans tussen scherpte en onscherpte, en het effect van korrel en ruis. Hoe zijn deze elementen

ingezet om de foto te versterken, leiden ze juist niet af.

Bewegen en bevriezen

Het beheersen van beweging in de  foto's is cruciaal. Is de beweging juist toegepast, of had deze bevroren moeten zijn? De juiste keuze kan een foto dynamischer of juist statischer maken. We onderzoeken hoe de sluitertijd en andere instellingen toegepast zijn om het gewenste effect te bereiken.

Scherpte en onscherpte

De balans tussen scherp en onscherp kan de aandacht van de kijker sturen. Is er sprake van een goede scherptediepte en is deze juist toegepast? Of leidt de onscherpte af? kijk  hoe het  diafragma en focus is gebruikt  om de scherptediepte te beheersen en zo het  verhaal te vertellen.

Korrel en ruis

Korrel en ruis kunnen een foto textuur en karakter geven, maar ook afleiden. Zijn de korrel en ruis toegepast om de foto te versterken, of zijn ze storend? Is het met opzet gedaan, of is het een gevolg van een technische tekortkoming? 

Wat is het cijfer voor techniek voor de foto