AI als hulp bij het fotograferen

Artificiële intelligentie (AI) is de laatste jaren erg goed geworden in het herkennen van onderwerpen. Hoe doen makers van camera’s en fotosoftware doen daar hun voordeel mee?

 

Eerder hebben we al uitgelegd wat AI is, en hoe machine learning werkt. Dankzij machine learning kan software tegenwoordig in een fractie van een seconde specifieke onderwerpen te herkennen. Die mogelijkheid wordt door heel wat cameramakers gebruikt om de autofocusfuncties van digitale camera’s beter te maken.

De camera gaat daarbij op zoek naar een onderwerp in de scène, en stelt daarop scherp. Vaak kan je aangeven welk soort onderwerpen je wil herkennen; bijvoorbeeld mensen, dieren of voertuigen. Zo voorkom je dat de camera scherpstelt op een onderwerp dat jou niet interesseert.

De Olympus OM-D E-M1X was de voorloper op dit gebied. De Intelligent Subject Detection AF in deze camera kon auto’s, motorfietsen, vliegtuigen en treinen herkennen. Na een firmware-update kon het ook vogels te detecteren. Deze mogelijkheid om een nieuwe categorie toe te voegen via een eenvoudige firmware-update toont overduidelijk aan dat de onderwerpherkenning volledig gebaseerd is op software. Vandaag gebruiken bijna alle merken een autofocus die via machine learning getraind werd om bepaalde onderwerpen te herkennen.

De Real-time Recognition AF in de nieuwste Sony-camera’s werd bovendien ook getraind om de manier waarop mensen bewegen te herkennen. Daardoor is de camera nog beter bij het volgen van bewegende personen dan de vorige versie van AI-onderwerpherkenning.

De ‘Intelligent Subject Detection AF’ in de Olympus OM-D E-M1X kan vogels herkennen. Foto: Olympus

Laat je foto’s taggen

Onderwerpherkenning kan ook gebruikt worden om onderwerpen te identificeren op foto’s die je al hebt gemaakt. Zo wordt het makkelijker om trefwoorden aan foto’s toe te kennen, zodat je deze snel terugvindt in je fotobibliotheek.

Voorbeelden zijn Excire Search (een plug-in voor Lightroom Classic) en Excire Foto (een stand-alone programma dat samenwerkt met Capture One, DxO PhotoLab, Affinity Photo en Skylum Luminar). Beide programma’s werken op dezelfde manier: ze analyseren je fotocollectie en kennen trefwoorden toe aan de inhoud (bijvoorbeeld de diersoort) en de fotografische stijl (bijvoorbeeld zwart-wit). Dat gebeurt in het Engels of het Duits: Excire spreekt (nog) geen Nederlands. En het is niet perfect: het vond bijvoorbeeld geen foto’s met spechten in mijn bibliotheek, terwijl ik zeker weet dat die er zijn.

Websites voor stockfotografie zoals Shutterstock, Unsplash, Pixabay en Pexels gebruiken ook AI om beschrijvingen te maken voor beelden die fotografen er uploaden. Dat maakt het makkelijker om er foto’s te vinden.

Excire Search kan bepaalde diersoorten in je fotobibliotheek automatisch herkennen.

Zoek de beste foto’s

Als je van een fototocht thuiskomt, heb je vaak honderden of zelfs duizenden foto’s gemaakt. Het zou handig zijn als software daaruit automatisch de beste foto’s kon selecteren. Er bestaan programma’s die beweren dat te doen, zoals Optyx en Aftershoot. Ze zijn met machine learning getraind om de kenmerken van ‘slechte’ en ‘goede’ foto’s te herkennen.

Deze programma’s doen in wezen twee zaken wanneer ze foto’s beoordelen. Enerzijds markeren ze alle foto’s die wazig of onderbelicht zijn, zodat je die snel kan verwijderen. Een beperking van die aanpak is dat de software niet intelligent genoeg is om te weten dat een fotograaf soms met opzet een lange sluitertijd gebruikt voor een creatief effect. Je moet in zo’n geval hun beoordeling dus negeren.

Beide programma’s duiden ook aan welke foto’s de ‘beste’ uit de reeks zijn. Je hebt er het raden naar welke criteria de software daarbij gebruikt, en je zal merken dat jouw selectie anders zal zijn. Volgens de makers zal Aftershoot wel bijleren uit selecties die je als fotograaf zelf maakt: “Als jij altijd foto’s kiest waar emotie belangrijker is dan scherpte, zal het systeem op den duur ook prioriteit geven aan emotie”, stellen de ontwikkelaars.

Eenmaal je de beste beelden hebt, wil je die wellicht nog bewerken. Ook daarbij kan AI helpen. Maar dat doen we de volgende keer.

 

Uw fotocameraatje, Jan Spoel

 

www.janspoel.nl

mail@janspoel.nl

 

PS, Om misverstanden te voorkomen,

dit is hoe ik er over denk en wat ik er van vind.

Het staat iedereen vrij een andere mening te hebben of het oneens te zijn.

Ik hoef geen gelijk te hebben maar ik heb het natuurlijk wel.