Curven in Photoshop

 

Curven is in Photoshop een krachtig stukje gereedschap. Het stelt je bijvoorbeeld in staat om in een handomdraai kleuren te corrigeren of contrasten aan te passen. Maar het is een filter wat misschien enige kennis van zaken vereist. Dit artikel kan je daar bij helpen.

 

Het filter curven stelt je in staat om het contrast te verhogen van een foto, kleurzwemen in een handomdraai te verhelpen of zelfs om vrij eenvoudig een compleet andere look aan je foto te geven. Het is een krachtig stukje gereedschap en het maakt het filter niveaus eigenlijk helemaal overbodig. Laat ik eerst het filter er eens bijnemen om het uit te leggen. Je vind het onder afbeelding > aanpassingen > curven of onder de sneltoets ctrl + m en bij Apple onder de toetsen CMD + m. Wanneer je het filter opent krijg je het volgende venster voor je neus:

Met rood heb ik verschillende getalletjes neergezet, die zie je in Photoshop natuurlijk niet. Maar het stelt me wel in staat om aan jou uit te leggen wat al die dingen doen. Om te beginnen zie je een wit vlak met een schuine lijn. In dat witte vlak het histogram van je foto. Dat is handig, heel handig. Die lijn door dat witte vlak, dat is de daadwerkelijke curve die je aan kunt passen. Natuurlijk is ie vlak als je het filter net opent. Je moet er wel wat in doen. Maar ik neem eerst even gewoon de opties met je door:

1 De curven lijn

2 Het witte vlak met je histogram

3 De kanalenkiezer, bij een RGB-afbeelding is dit natuurlijk rood, groen en blauw

4 De mogelijkheid om de curve in een lijn te laten staan of met de hand te tekenen

5 Het handje om een bepaalde toon in de foto lichter of donkerder te maken

6 Een zwart, grijs en wit pipetje om de absoluten te bepalen

7 Een mogelijkheid om niet de afbeelding te laten zien maar om te laten zien wat voor verlies je in kleuren hebt

8 De mogelijkheid om in schermmodus (licht) of speciaal voor afdrukken (pigment/inkt) te werken

9 Een aantal opties om hulpmiddelen aan of uit te zetten

 

Ik vertelde je eerder al waar je curven kon vinden in het menu. Maar mijn advies is het om het niet op die manier te gebruiken. Ik zou het eerder doen via een aanpassingslaag. Op die manier houd je ook later nog de controle om bijvoorbeeld nog iets te veranderen als het je niet bevalt. Je vind de filters voor aanpassingslagen onderaan in het lagenpalet. Zie het plaatje, het is dat half zwarte half witte bolletje. Het voordeel is, is dat je filter er als een nieuwe laag bovenop komt en dat je daardoor altijd later nog terug kunt als je veranderingen wil toepassen. Contrasten Curven is een prima hulpmiddel als het gaat om het beheersen van contrasten in Photoshop. Je kunt in een handomdraai het contrast wat verhogen of juist verlagen. Gewoon door een paar puntjes op de lijn te verzetten. Ik neem een aantal voorbeelden met je door:

Om het contrast te verhogen wil je de donkere gebieden nog wat donkerder maken en de lichtere gebieden juist wat lichter. Hierdoor word het verschil tussen donker en licht groter, je verhoogt dus het contrast.

Soms is het contrast net iets te hoog naar je smaak en dan kun je met curven ook het contrast in een handomdraai verlagen. Het is net andersom als je het vergelijkt met het contrast verhogen. Bij het verlagen ga je juist de donkere gebieden iets lichter maken en de lichtere gebieden iets donkerder. De lijn is dus precies omgekeerd. De dingen die eerst wat donker waren, zoals het hek in de achtergrond, is nu veel lichter.

Kleurzweem verwijderen

Ook is curven geschikt om eventueel kleurzwemen te corrigeren of om juist kleurzwemen toe te voegen. Je kunt namelijk ook aanpassingen maken in losse kleurkanalen. Dus bijvoorbeeld het contrast verhogen in het blauwe kanaal van de afbeelding of juist verlagen in het rode gebied. Als het gaat om het verwijderen van kleurzwemen gebruik snel en makkelijk de pipetjes. Met curven kan ik dat makkelijk in een handomdraai veranderen. Je hebt namelijk in het overzicht ook gezien dat er onderin het filter ook drie pipetjes zitten. Met deze pipetjes kun je aangeven wat wit moet zijn, wat zwart moet zijn en, indien de kleur er is, wat er grijs moet zijn. Ook in de andere lichtpartijen zie je dat er teveel blauw in zit. De bedoeling is dus dat we minder blauw, of meer groen en rood in de foto krijgen. Om dit handmatig te doen kan dat een wat lastig karwei zijn. Met curven is het in een paar tellen opgelost.

Door op het witte pipetje te klikken kan ik in de foto een gebied aanklikken waarmee ik tegen het filter zeg "hier moet het echt wit zijn". Vervolgens heb ik hetzelfde voor zwart en grijs gedaan. Photoshop berekent dan zelf hoe de curve moet lopen. Je snapt natuurlijk dat er per kleurkanaal aanpassingen gedaan worden en je ziet dan ook in de curven dat er gekleurde lijntjes bijkomen. Goed is te zien dat er meer groen en voornamelijk rood bij komen. Ook zie je dat het blauw in de lichte partijen wat is teruggedrukt. Maar in het middengebied is er juist wel een klein beetje blauw bijgestopt. Had ik dat allemaal met de hand moeten bepalen dan was dat best een vervelend klusje. Nu kostte het me geen minuut.

Kleurzweem toevoegen

Ik kan natuurlijk ook een stapje verder gaan en juist wat zweem toevoegen in een foto. Ook hier kan curven je weer makkelijk helpen. Ik er wat extra blauwzeem in stoppen. Het geeft de foto al vrij snel een andere feeling.

De bedoeling is dat er meer blauw in de foto gaat komen. Hiervoor wil ik handmatig de curve in het blauwe kanaal aanpassen. Daarvoor kies ik dus bij de kanalenkiezer het blauwe kanaal. Vervolgens schuif ik het stukje linksonder (waar het donkerste in de foto zit) wat naar boven. Hierdoor maak ik het absolute zwart enigszins blauw. En omdat de lijn naar linksboven loopt zal er ook geleidelijk in het middengebied het een en ander wat blauwer worden. Om dat zelfs nog een beetje te versterken haal ik in het rode kanaal en het groene de curve nog een beetje terug in het middengebied. uiteindelijk het resultaat rechts. Of het je smaak is, dat is natuurlijk een tweede maar het gaat even om wat er mogelijk is. Je ziet in de curven duidelijk dat het blauwe kanaal in de donkere partijen wat naar boven is geschoven. Dit zorgt voor de blauwe gloed in de foto.

Conclusie Ik werk veel met curven. Zeker als aanpassingslaag stelt het filter je in staat om een hoop dingen uit te voeren als het gaat om lichter en donkerder maken. Ga je daar ook nog eens maskers bij gebruiken dan kun je ook heel selectief te werk gaan. Wat er in dit artikel staat is de basis. Deze dingetjes moet je echt even snappen voordat je het allemaal optimaal kunt benutten.

 

 

Jullie Fotocameraatje, Jan Spoel

Mail@janspoel.nl

www.janspoel.nl

PS, Om misverstanden te voorkomen, dit is hoe ik er over denk, het staat iedereen vrij een andere mening te hebben of het oneens te zijn. Ik hoef geen gelijk te hebben maar ik heb het natuurlijk wel.