Adobe ontwikkelt z’n bewerkingssoftware continu. Waar je vroeger één update per jaar kon verwachten, zijn er nu verspreid over het jaar meerdere kleine updates aan Lightroom toegevoegd. Hier de nieuwste mogelijkheden.

 

 

Lightroom Classic is voortdurend in ontwikkeling! Ook deze keer heeft Adobe niet stilgezeten, en is er wederom een aantal goede en minder goede nieuwe functies naar Lightroom Classic gebracht. Eerder bracht Adobe met een tussentijdse update al intelligente ruisonderdrukking, en zijn er op 11 oktober 2023 nog een aantal slimme verbeteringen toegevoegd.

Vage lens

 

Vage lens is een volledig nieuwe functie binnen Lightroom Classic. De optie heeft zelfs een eigen paneel binnen de module Ontwikkelen gekregen. Vage lens maakt het mogelijk om in een beeld de achtergrond te verzachten en de bokeh aan te passen. Handig dus voor al je opnames waar je graag een wat kleinere scherptediepte had willen hebben. Met een paar schuiven aanpassen is het zo gepiept!

De functie Vage lens is nog niet de definitieve versie, maar zit in een zogenaamde ‘vroege toegang’-fase. Dat betekent dat er nog veranderingen in de functionaliteit kunnen worden doorgevoerd.





Hoewel de functie zich met een paar schuiven laat bedienen, is het ook mogelijk om zelf wat dieper de functionaliteit in te gaan. Je kunt zelf in een foto aangeven waar onscherpte of scherpte moet worden toegepast. Dit maakt de functie ook geschikt voor het creëren van speciale scherptediepte effecten. De diepte is te visualiseren en dus aanpasbaar. Juist dat maakt deze tool ontzettend krachtig.
Puntkleur

 

Er waren al een flink aantal tools om kleuren aan te passen.Een HSL-werkruimte, kleur-werkruimte, kleurverlopen toepassen ,Met Puntkleur wordt het veranderen en finetunen van kleur nog beter.

 

De nieuwe optie Puntkleur is op twee manieren in te zetten. - Ten eerste als onderdeel van het paneel Kleurmix (voorheen was dit het paneel HSL/Kleur), waarmee je kleuren in een gehele foto aan kunt passen. - En ten tweede als effect tijdens het werken met maskers, zodat je kleuren lokaal aan kunt passen. De werkwijze is in beide opties gelijk.

 

Met een pipet kun je een kleur selecteren uit je foto. De tool Puntkleur laat je daarna de gekozen kleur zien in een kleurgebied. Vervolgens kun je met schuiven de luminantie, kleurtoon en verzadiging van dat kleurgebied aanpassen. Ben je klaar met die ene kleur, dan kun je meteen met het pipet een volgende kleur kiezen om die aan te passen.Wil je wat verder de diepte in, dan kun je zelfs het bereik van een gekozen kleur afbakenen.

Sterker nog, dit kan zelfs afzonderlijk voor de aanpassingen die je doet in luminantie, kleurtoon en/of verzadiging. Deze mogelijkheid maakt kleurtoning en aanpassing nóg uitgebreider dan wat al mogelijk was in andere functies en panelen. Deze manier van werken is erg gebruiks- vriendelijk.

 

Bewerken in HDR

Deze functie vind ik eigenlijk een beetje onzin. Ten eerste moet je zelf zo’n HDR scherm hebben en vervolgens ook degene die de foto gaat bekijken.We worden door deze functie flink op kosten gejaagd.Dus voorlopig even overslaan.

Maar wel even een beschrijving van de tool zodat je op de hoogte bent.

 

Wie het paneel Standaard goed kent, weet dat daar altijd de keuze gemaakt kon worden tussen Kleur en Zwart-wit. Met de komst van Lightroom Classic 13 is daar een derde optie aan toegevoegd, helemaal boven in het Standaard-paneel. Die nieuwe optie draagt de naam HDR.

 

HDR kennen we al binnen Lightroom Classic vanuit de functie dat we met verschillend belichte foto’s een samengevoegde HDR kunnen maken. Het gevolg is meer informatie en een breder gamma aan lichtgebieden, wat resulteert in een groter dynamisch bereik.

 

 

De nieuwe tool HDR is iets anders, maar kent wel een zelfde grondslag, namelijk het grote dynamisch bereik kunnen laten zien van foto’s die dat extra bereik in zich hebben. Dit kan niet op ieder scherm. Dus de functie is ook niet voor iedereen toegankelijk. Een vereiste is namelijk een zogenaamd HDR-scherm. Heb je die, dan krijg je dankzij de werkruimte HDR meer controle over je foto. Zo zal je in de HDR-modus zien dat je Historgram nog extra informatie bevat die je daarmee ook kunt gebruiken, wat in de niet-HDR-modus, onmogelijk is.

Als je beschikt over een HDR-scherm en dus werkelijke toegang hebt om de HDR modus te gebruiken, kun je niet alleen het grotere dynamische bereik zien, maar ook je beelden in HDR opslaan en naar andere formaten exporteren. Of je de functie kunt gebruiken is dus erg afhankelijk van je scherm.

Adobe stelt als eisen en aanbevelingen voor HDR het volgende:

  • Besturingssysteem macOS of Windows

  • Ondersteund HDR-scherm, aanbevolen HDR-schermen voor macOS zijn: Apple MacBook Pro 14-inch of 16-inch met XDR-display (november 2021 of later) of Apple Pro Displays XDR. Aanbevolen HDR-schermen voor Windows zijn: VESA Certified Display HDR level 1000 of hoger.

  • Ondersteuning door de grafische processor (GPU).

 

 

 

Verdere verbeteringen

 

Andere verbeteringen zijn ;

ondersteuning voor pas uitgebrachte camera’s en verbetering in de prestaties.

Een verbetering even expliciet noemen: namelijk het filteren van voorinstellingen. Wat steeds moeilijker werd was om binnen die vele presets die ene juiste te vinden. Vanaf nu heeft Lightroom een handig filterbalkje toegevoegd, waarmee je kunt zoeken op de naam van een filter. Dat scheelt een hoop zoekwerk!

 

Samenvattend

Adobe diverse nieuwe functies aan Lightroom Classic toegevoegd. Als tussentijdse update konden we al gebruik gaan maken van de slimme AI-ruisreductie. Met de laatste update kunnen we kleuren gemakkelijker bewerken met Puntkleur, en kunnen we onze foto’s een mooiere scherptediepte geven met het paneel Vage lens. De nieuwe HDR-modus is niet voor iedereen weggelegd, en eigenlijk een beetje onzin aangezien je daar een ondersteund scherm voor moet hebben. De ruisreductie, Puntkleur en Vage lens zijn prima toevoegingen.