Reflectie uit bril verwijderen in Photoshop

 

Brillenglazen fotograferen is lastig, je vangt vaak wat reflectie op van de omgeving. Hoe kan je de reflectie uit een bril verwijderen. Deze techniek zal niet altijd werken, maar is een goede basis om mee te starten.

Stap A: Reflecties zijn meestal lichter van kleur en hebben vaak een groene of blauwe gloed. Open de foto die je wilt gebruiken en dupliceer je originele foto als nieuwe laag.

 

Stap B : Zorg dat je gedupliceerde laag actief is en ga naar ‘Filter > Camera Raw-filter…’. Nu opent het nieuwe scherm waarin je normaal je RAW files (en ook JPG’s) kunt bewerken. Hierin gaan we starten met het verwijderen van de reflectie in de bril.

 

Stap C : Selecteer rechts in de zijbalk met gereedschappen het masker gereedschap. Klik nu op het penseel en ga over het deel van de foto met de reflectie in de bril die je wilt verwijderen. Je ziet dat er een rode overlay over de foto komt. Deze laat zien of je alles geselecteerd hebt. Zet het vinkje uit als je de overlay niet meer wilt zien.

 

Stap D : Als eerste ga ik naar het tabablad ‘effecten’. Hier kun je de functie ‘nevel verwijderen’ kiezen en de slider naar rechts schuiven. Het masker wat je hebt gemaakt zal er nu voor zorgen dat de bewerking alleen op de reflectie toegepast wordt. Je zult zien dat het contrast terugkomt.

 

Stap E : Vervolgens heb ik de hooglichten en witte tinten flink omlaag gezet. Dit maakt het verwijderen van de reflectie in de bril makkelijker omdat de helderheid nu stukken beter overeen komt met de huid. Ook de kleurtemperatuur en de verzadiging heb ik warmer gemaakt om de groene gloed wat te verminderen. Ben je tevreden? Klik dan op OK.

 

Stap F : Nu ben je weer terug in je Photoshop scherm.Nu de groene en gele gloed weg halen.

 

Stap G : Maak een nieuwe laag aan in je lagenpalet en zet deze op de overvloeimodus ‘kleur’. Nu pak je het penseel in de gereedschapsbalk en prik je met het pipetje de kleur van de wenkbrauwen. Teken nu in de nieuwe laag over het groen heen en je ziet dat de kleurzweem als sneeuw voor de zon verdwijnt. Ditzelfde herhaal je met de huidskleur en je tekent dan over de gele vlekken. Het verwijderen van de reflectie in de bril is nu bijna klaar!

Stap H : Als laatste ga ik de randen nog wat verzachten. Dit doe ik met het retoucheerpenseel. Je kunt dit het beste in een nieuwe laag doen zodat je altijd terug kunt of delen kunt verwijderen als het niet in 1x lukt.

Stap I : En zo ziet het er dan uit. De reflectie is weg en er zijn geen kleurzwemen meer te bekennen in de brillenglazen. Zoals ik in het begin al aangaf is het verwijderen van reflecties in brillenglazen niet altijd even makkelijk. Probeer ze dus ook in je fotografie al te vermijden als dit kan.

 

Jullie Fotocameraatje, Jan Spoel

Mail@janspoel.nl

www.janspoel.nl

PS, Om misverstanden te voorkomen, dit is hoe ik er over denk, het staat iedereen vrij een andere mening te hebben of het oneens te zijn. Ik hoef geen gelijk te hebben maar ik heb het natuurlijk wel.