Resolutie
Resolutie betekent het onderscheidend vermogen. Hoeveel detail kan de foto laten zien? Hiervoor zijn pixels nodig, hoe meer pixels hoe kleiner de details zijn die je kunt onderscheiden in een foto. De Nikon Z 6II heeft er 6.000 op de langste zijde, en 4.000 op de kortste zijde van de foto.
De Nikon Z 6II heeft een hogere resolutie dan een camera die foto's maakt met 3.000 x 2.000 pixels. Immers, de foto heeft 2x zoveel pixels aan de langste zijde, en 2x zoveel aan de kortste zijde. De resolutie is 4x zo groot. Heb je een camera met 9.000 x 6.000 pixels? Dan heeft die camera meer resolutie dan de Nikon Z 6II.
Natuurlijk kan je een 6.000 x 4.000 pixels foto verkleinen naar 3.000 x 2.000 pixels. Dat betekent dat je dan de resolutie van de foto verminderd. Je kunt dan niet langer zoveel details zien als bij het originele beeld.
Je kunt echter niet eenvoudig een foto met 3.000 x 2.000 pixels vergroten naar 6.000 x 4.000 pixels. Details die bij de lagere resolutie niet in de foto te zien waren, verschijnen ook niet in de vergrote foto. Ik laat de slimme software van tegenwoordig die er dingen bij verzint even buiten beschouwing.
Het aantal pixels dat een foto aan de zijden heeft, wordt ook wel eens afbeeldingsgrootte genoemd. Verwar dit echter niet met bestandsgrootte. Want dat is iets heel anders.
Megapixels
Het aantal megapixels is niets meer dan een andere benaming voor resolutie. Het is de totale hoeveelheid pixels op een sensor. Vermenigvuldig het aantal pixels op de langste zijde met het aantal pixels op de korte zijde. De uitkomst is het aantal megapixels, afgekort MP en soms simpelweg met de hoofdletter M.
Een voorbeeld is de foto van 6.000 x 4.000 pixels. Vermenigvuldigen je deze twee getallen, dan krijg je 24.000.000 pixels. Een miljoen wordt ook mega genoemd. Dit betekent dat de 24 miljoen pixels ook 24 megapixels genoemd kan worden.
Neem ik de foto van 3.000 x 2.000 pixels, dan zal het vermenigvuldigen van deze twee getallen aangeven dat het om een 6 megapixel foto gaat. Zoals we gezien hebben, is dat dus 4x zo klein.
Bestandsgrootte & megabytes
Foto's worden opgeslagen op een geheugenkaart of harde schijf. De ruimte die nodig is wordt gemeten in bytes. Duizend bytes is een kilobyte, afgekort KB. Duizend kilobyte is een megabyte, afgekort MB.
Duizend megabyte is een gigabyte, afgekort GB).
De hoeveelheid ruimte die je foto nodig heeft wordt bestandsgrootte genoemd. Dit is afhankelijk van veel factoren. Het aantal pixels is van belang, net als de hoeveelheid details die er in een foto te zien zijn. Een ander grote bepalende factor voor de bestandsgrootte is het bestandsformaat.
Bestandsformaat
Nu wordt het wat lastiger. Je kunt een foto in verschillende bestandsformaten opslaan. In de camera kan dat een raw en een jpeg bestand zijn. Op de computer kan je bovendien kiezen voor een TIFF, DNG, PNG, of een Photoshop bestand (PSD). Er zijn er nog veel meer, maar dit zijn de meest voorkomende
Elk bestandsformaat is uniek, waardoor dezelfde 24 megapixel foto van 6.000 x 4.000 pixels een andere bestandsgrootte kan hebben. Mijn voorbeeldfoto in raw bestandsformaat is 30,2 megabyte. In TIFF formaat varieert dit tussen 37,1 en 146,1 megabyte. Een bewerkt Photoshop bestand met lagen en maskers is maar liefst 1.890 megabyte (1,89 gigabyte).
Zoals in het screenshot te zien is, is de bestandsgrootte van een jpeg het kleinste. Het varieert tussen de 16,2 megabyte en 0,93 megabyte (930 kilobyte). Dit komt omdat jpeg de mogelijkheid heeft om de het bestand als het ware in te pakken. Hoe verder je het inpakt, hoe kleiner de bestandsgrootte. Dit heeft echter wel invloed op de kwaliteit van de foto.
Een paar voorbeelden
De foto van 6.000 x 4.000 pixels in een raw bestandsformaat heeft een resolutie van 24 megapixels en een bestandsgrootte van 30,2 megabyte.
Die foto wordt als een jpeg bestandsformaat met lage kwaliteit opgeslagen, en heeft dan een bestandsgrootte van nog maar 2,8 megabyte. De foto telt echter nog steeds 6.000 x 4.000 pixels, en heeft daarom nog steeds een resolutie van 24 megapixels.
Vervolgens wordt de foto verkleind naar 3.000 x 2.000 pixels. De resolutie is kleiner geworden, en is nog slechts 6 megapixels. Als ik de foto ga opslaan in het bestandsformaat jpeg met dezelfde lage kwaliteit, zal de bestandsgrootte nu 0,8 megabyte zijn (800 KB).
Ga ik dezelfde foto van 3.000 x 2.000 pixels opslaan als een 16-bit TIFF bestand, dan zal de foto vanwege dit bestandsformaat een bestandsgrootte hebben van 36 megabyte. Dit is een foto die 4x zo weinig resolutie heeft als het origineel, terwijl de bestandsgrootte toch groter is.
Wat als ik een foto voor een bepaald doel moet opslaan.
Voor normaal gebruik moeten de meeste foto's in het bestandsformaat jpeg opgeslagen zijn. Stuur je ze in voor een fotowedstrijd of iets vergelijkbaars, dan zijn er voorwaarden aan. Een voorbeeld is dat een foto maximaal 2.400 pixels aan de langste zijde mag zijn, en niet groter dan 1 MB.
Dat betekent dat je een foto moet verkleinen in resolutie tot 2.400 x 1.800 pixels. Vervolgens moet je het opslaan in het bestandsformaat jpeg.
Omdat de bestandsgrootte niet meer dan 1 MB mag bedragen, moet je bij het opslaan van de 2.400 x 1.800 pixels jpeg foto de compressie van de jpeg zo instellen, dat de bestandsgrootte niet meer is dan 1 megabyte.
De foto waarmee dit artikel is begonnen, is een foto die opgeslagen is met een afbeeldingsgrootte van 960 x 639 pixels, in jpeg bestandsformaat. De foto is ingepakt met een kwaliteit van 60% zodat de bestandsgrootte slechts 203 kilobyte is.
Tot slot.
Had je moeite met het onderscheidt maken tussen resolutie, bestandsformaten, bestandsgrootte, en al die dingen? Dan hoop ik dat het met dit artikel wat duidelijker is geworden.
Jullie fotocameraatje, Jan Spoel.
PS, Om misverstanden te voorkomen, dit is hoe ik er over denk, het staat iedereen vrij een andere mening te hebben of het oneens te zijn. Ik hoef geen gelijk te hebben maar ik heb het natuurlijk wel.