Tekst in cirkel of vorm in Photoshop

Wil jij een gebogen tekst maken in Photoshop? Bijvoorbeeld tekst in een cirkel of in een vorm zetten?

In deze Photoshop tutorial laat ik je drie manieren zien om je tekst op een creatieve manier in een foto, illustratie of andere afbeelding te verwerken:

  1. Tekst in een cirkel zetten

  2. Tekst rondom een cirkel zetten

  3. Tekst in of rondom een vrije vorm zetten (bijv. het onderwerp van een foto!)

Als je eenmaal door hebt hoe dit werkt, kun je iedere vorm gebruiken om je tekst in te zetten. Van een hexagon tot een driehoek of een hartje. Het principe komt telkens op hetzelfde neer.

1: Tekst in een cirkel zetten

Stap 1: Begin met het openen of aanmaken van een bestand. Ga vervolgens in de gereedschapsbalk naar het icoontje met het rechthoek. Houd deze button even ingedrukt en selecteer dan het Ovaal-gereedschap. Vervolgens zie je bovenin nieuwe opties verschijnen. Zet het eerste drop-down menu op ‘Pad’. Nu ben je klaar om een cirkel te trekken.

Stap 2: Trek in je foto of afbeelding een cirkel vorm. Om een perfect ronde cirkel te krijgen houd je hierbij de SHIFT-knop ingedrukt. De lijn die je ziet verschijnen rondom de cirkel is een pad.

Het geeft niet als de locatie van je cirkel nog niet perfect is, dit kun je later nog makkelijk verschuiven. Ook het formaat kun je nog vergroten of verkleinen als dat nodig is. Dit doe je met het ‘Transformeren’ gereedschap. Dit kun je vinden onder het menu ‘bewerken’ in de menubalk, of gebruik CTRL + T (Windows) of Command + T (Apple).

Stap 3: Tijd om de tekst in een cirkel te zetten! Selecteer het tekst gereedschap en klik in het pad dat je zojuist hebt gemaakt. Je ziet dat er nu automatisch al Lorem ipsum tekst verschijnt. Dit is een placeholder die je kunt vervangen voor je eigen tekst. In het tekst-venster kun je vervolgens de kleur, het font, de grootte, etc. aanpassen.

Stap 4: En zo ziet dat er dan uiteindelijk uit! Een perfect ronde vorm waarin je jouw tekst makkelijk kunt zetten.

2: Tekst rondom een ronde vorm zetten

Stap 1: Herhaal stap 1 en 2 zoals hierboven genoemd. Deze stappen zijn hetzelfde voor tekst in een cirkel of rondom een cirkel in Photoshop. Ga vervolgens verder met de tweede stap hieronder.

Stap 2: Selecteer het tekst gereedschap in de gereedschapsbalk van Photoshop. Zet je cursor op de lijn van het pad dat je zojuist hebt getrokken. Je ziet dat het icoontje bij je cursor verandert naar een golvend lijntje. Klik nu op het pad en er verschijnt automatisch een tekst rondom de cirkel die jij hebt getrokken.

Wil je dit effect, maar dan rondom een vrije vorm? Lees dan onderstaande stappen eens door!

3: Tekst in of rondom een vrije vorm zetten

Stap 1: Open de foto of illustratie die je wilt gebruiken. Laat Photoshop je onderwerp in de foto selecteren. Dit doe je door het toverstafje aan te klikken. Ga vervolgens boven in de balk naar ‘onderwerp selecteren’.

Stap 2: Het onderwerp van je foto is geselecteerd. Dit zie je door de stippellijn rond om het onderwerp heen. Pas de selectie eventueel handmatig aan als deze niet helemaal goed is. Hij hoeft niet perfect of super netjes te zijn!

Stap 3: Om de tekst rondom of in de vorm te kunnen zetten gaan we de vorm wat simpeler maken. Ga in je menubalk naar ‘Selecteren > bewerken > vergroten…’ en probeer even uit hoeveel pixels je nodig hebt om een goede rand om je onderwerp te krijgen. Dit is afhankelijk van het formaat van je foto.

Vervolgens ga je opnieuw naar ‘Selecteren > bewerken > Doezelaar…’. Hiermee versimpel je de selectie zodat je er makkelijker tekst omheen kunt laten lopen, zoals bij een cirkel.

Stap 4: Ga nu naar je venster ‘Paden’ en klik onderin op het icoontje ‘Tijdelijk pad maken van selectie’. Zoals de term al aangeeft maak je hiermee een pad. En dit pad heb je nodig om de tekst in een vorm te gebruiken

Stap 5: Zodra je het pad hebt kun je het tekst-gereedschap selecteren.

Klik vervolgens op de lijn van het pad om rondom je onderwerp te typen.

Wil je juist tekst in de vorm van je onderwerp? Klik dan niet op de rand van het padmaar in het pad zelf. Dit werkt hetzelfde als ik in optie 1 en 2 van deze Photoshop tutorial heb uitgelegd. Alleen wordt de tekst dan niet in een cirkel maar in een vrije vorm geplaatst.

Resultaat: En zo ziet dat er dan uiteindelijk uit! Je kunt ook rondom je complete onderwerp typen. Ook kun je in het tekst-venster nog keuzes maken qua lettertypes, kleuren, afmetingen etc.

 

Jullie Fotocameraatje, Jan Spoel

Mail@janspoel.nl

www.janspoel.nl

PS, Om misverstanden te voorkomen, dit is hoe ik er over denk, het staat iedereen vrij een andere mening te hebben of het oneens te zijn. Ik hoef geen gelijk te hebben maar ik heb het natuurlijk wel.