Stap voor stap een sensor reinigen

Ga niet met huishoud schoonmaakmiddelen zoals water en zeep aan de gang. Gebruik altijd accessoires en vloeistoffen die speciaal voor dit doeleinde geschikt zijn. Sensoren van Sony kunnen niet alle soorten schoonmaak vloeistoffen aan, dus vraag het bij twijfel na bij de klantenservice. Neem er rustig de tijd voor en let er altijd goed op dat je nergens tegenaan stoot tijdens het schoonmaken!

 1. Controleer of de accu van je camera 100% vol is.

 2. Haal het objectief van je camera af.

 3. Zet je camera aan (en laat het toestel aan staan).

 4. Zet de camera op de M-stand en controleer of de zelfontspanner niet staat ingeschakeld. Dat voorkomt dat de spiegel ineens naar beneden klapt terwijl je bezig bent met het schoonmaken!

 5. Bij de meeste systeemcamera’s zie je de sensor al zitten en kun je meteen naar stap 6. Heb je een spiegelreflexcamera? Kijk in de handleiding hoe je de spiegel omhoog kunt klappen zodat je bij de sensor kunt en volg daarna de instructies in het menu van je camera op.

 6. Pak de blaasbalg en blaas een paar keer lucht op de sensor terwijl je de camera stevig vast hebt en de camera naar de beneden richt. Het stof kan op deze manier uit de behuizing vallen. Zorg ervoor dat je de sensor niet aanraakt!

 7. Leg je camera met de achterkant op een doek neer op tafel.

 8. Vervolgens kun je de speciale sensor kwast met statische haartjes of een swab met speciale vloeistof gebruiken om de sensor schoon te maken. Heb je een kwast? Ga zachtjes een of twee keer met de kwast over de sensor van je camera heen. Beweeg niet wild heen en weer en zet er geen druk op! Heb je een sensor swab? Pak de swab pas uit de verpakking wanneer je ‘m nodig hebt en doe dan de vloeistof er op. Onthoud dat de vloeistof snel verdampt en dat je secuur te werk moet gaan. Beweeg eerst van links naar rechts, pak de swab over in je andere hand en beweeg daarna van rechts naar links. Zo ga je de tweede keer met de schone kant van de swab over de sensor.

 9. Controleer met een sensor loupe of je nog iets ziet zitten.

 10. Bevestig het objectief weer op je camera en zet je camera uit en weer aan.

 11. Maak een nieuwe testopname.

 12. Zit er nog vuil op je sensor? Herhaal dan de stappen hierboven.

Uw Fotocameraatje ; Jan Spoel mail@janspoel.nl www.janspoel.nl

Om misverstanden te voorkomen,

dit is hoe ik er over denk en wat ik er van vind,

Het staat iedereen vrij een andere mening te hebben of het oneens te zijn.

Ik hoef geen gelijk te hebben maar ik heb het natuurlijk wel.