Waarom moet je een 50mm lens kopen?

Fotografeer je graag binnenshuis of wil je scherpe portretten met onscherpe achtergronden maken? Dan merk je dat de kitlens wat beperkingen heeft. Een 50mm f/1.8 objectief is eigenlijk onmisbaar. Hier lees je 6 redenen waarom deze lens niet mag ontbreken in jouw fototas!

Reden 1: Scherpe foto’s bij weinig licht

Door het maximale diafragma van f/1.8 is het 50mm objectief heel lichtsterk. Je hebt niet veel licht nodig om een foto te maken, wat ideaal is in een omgeving met slecht of weinig licht. In plaats van je sluitertijd te verlengen of de ISO-waarde omhoog te zetten, kun je het diafragma meer open zetten.

Reden 2: Een heerlijk onscherpe achtergrond

Het 50mm objectief heeft een hele mooie bokeh! Het woord ‘bokeh’ staat voor de kwaliteit van de onscherpte in het beeld. Met een 50mm worden onscherpe gedeelten in een foto heel zacht en natuurlijk weergegeven. Zo kun je de nadruk goed op je onderwerp leggen doordat je onderwerp scherp is en de achtergrond onscherp. Hoe lager je het diafragma getal instelt, hoe kleiner het scherptegebied is.

Reden 3: Geschikt voor vrijwel elke situatie

De brandpuntsafstand van 50mm zit tussen groothoek en tele in. Het is een hele veelzijdige lens die je voor allerlei soorten fotografie kunt gebruiken. Alledaagse foto’s in en rond het huis, portretten, productfoto’s, straatfotografie én zelfs landschappen kun je ermee fotograferen.

Leuk om te weten

Wil je macrofoto’s maken? Dan hoef je niet perse een macrolens te kopen! In combinatie met zogeheten tussenringen, of extension tubes, kun je de 50mm lens gebruiken voor macrofotografie. De tussenring plaats je tussen het objectief en de camera in. De minimale scherpstelafstand wordt korter en daardoor kun je macrofoto’s maken! Tussenringen zijn voordeliger dan speciale objectieven voor macrofotografie.

Reden 4: Je leert anders kijken

Met een zoomlens kun je tijdens het fotograferen snel even inzoomen of uitzoomen om je compositie te veranderen. Met een vast brandpunt objectief zoals de 50mm, kan dat niet. De lens heeft alleen een scherpstelring. Om je onderwerp dichterbij te halen of juist kleiner in beeld te brengen, moet je zelf in de benen komen. Hierdoor ga je bewuster fotograferen en anders of zelfs creatiever kijken!

Reden 5: Makkelijk mee te nemen

De 50mm f/1.8 is een compact en licht objectief. Daarom heb je eigenlijk altijd wel ruimte in je fototas voor dit fijne lensje. Een ander bijkomend voordeel is dat je veel minder opvalt met bijvoorbeeld straatfotografie.

Je merkt bijna niet dat je het objectief met je mee hebt. Die van Canon weegt bijvoorbeeld net iets meer dan 150 gram en die van Nikon weegt maar 185 gram. De f/1.4 en de f/1.2 versies van de 50mm lens zijn nóg lichtsterker maar daardoor wegen ze wel een stuk meer.

Reden 6: Super goedkoop

De 50mm f/1.8 is niet alleen populair door de hierboven genoemde redenen, maar ook door de relatief lage aankoopprijs. Sterker nog: het is één van de meest voordelige lenzen in het Cameranu assortiment! De 50mm lens is, in combinatie met de grote veelzijdigheid en de creatieve mogelijkheden, een echte musthave die gewoon onmisbaar is!

 

 

Fotocameraatje, Jan Spoel

 

Mail@janspoel.nl

www.janspoel.nl

PS, Om misverstanden te voorkomen, dit is hoe ik er over denk, het staat iedereen vrij een andere mening te hebben of het oneens te zijn. Ik hoef geen gelijk te hebben maar ik heb het natuurlijk wel.