Fietsen is leuk en prettig om te doen, Je ziet veel en je hebt de tijd om je heen te kijken. Al fietsende zie je ook veel mensen bezig in hun volkstuin. Tegenwoordig zie je veel meer volkstuinen dan een tijdje terug, zal wel met de moderne tijd te maken hebben zoals biologisch tuinieren enz. Als je het zelf aan het verbouwen bent kan je ook zelf bepalen wat er gebeurt, ook met bespuiten, zodoende kan je zelf bepalen hoeveel gif je naar binnen krijgt. Bij de supermarkt bepalen anderen dat voor je en je weet maar nooit wat voor spul ze gespoten hebben in andere landen, zoals Verwegganistan. Bij die volkstuinen moet ik altijd aan vroeger denken, ik , dan klein ventje met mijn vader en moeder inwonend bij mijn opa en oma.

Door de woningnood toentertijd was het niet ongewoon dat je bij je vader en moeder tijdelijk inwoonde. Zo ook mijn vader en moeder. Wij woonden beneden en opa en oma boven.

Het huis was zo ingericht dat alles dubbel was, zoals 2 keukentjes enz.

Mijn opa was timmerman en ook bootjesbouwer. Hij had een werkplaats achter het huis en daarachter was een tuin. Aan het einde van de tuin was een brede sloot waar de bootjes ingingen als ze klaar waren en afgeleverd werden , bijv. voor het vervoer van melkbussen

De tuin was zo ingericht dat hij voorzag in de behoefte van die tijd.

Fruitbomen, appelen, zoete en zure en ook peren voornamelijk stoofperen en suikerperen. maar ook pruimenbomen en kersen.In deze boom was het altijd feest, hij hing vol met glimmend spul om de vogels weg te houden.

Dan een gedeelte voor  de groente en aardappelen en helemaal achterin bij de waterkant struiken met bessen, Zwarte bessen, ( ter info ; zwarte bessen zijn nog groen als ze rood zijn), rode bessen en kruisbessen.

Het groente gedeelte met aardappelen, wortelen, snijbonen, spekbonen, sperziebonen, sla, andijvie, en verschillende koolsoorten zoals spruiten, rode kool, savooi kool bieten of zoals mijn oma die noemde rode kroten en natuurlijk uien, om onder andere uiendoop van te maken. In de zomer was het een drukte van belang, Er was altijd wel fruit of groente wat geoogst woest worden. En dan kwam het grote werk, het inmaken en wekken.

Mijn moeder en oma hadden er dagwerk aan.

Met de wekpotten in verschillende maten, voor de verschillende soorten groente of fruit  en een grote ketel voor de wekpotten. En de wekringen goed controleren. Alles moest schoongemaakt worden  en wekklaar gemaakt worden.  Ook later als de verschillende kolen geoogst konden worden was er weer veel te doen, schoonmaken snijden in inmaken in de vaten, zuurkool, gezouten bonen. Na dit alles was er voldoende voor de komende winter. Alles biologisch en puur natuur en handgemaakt ,eigenlijk zoals, waar we tegenwoordig zo zwaar aan tillen en wat ons door de verschillende programma’s op tv als het beste door de strot geduwd wordt.

Eigenlijk waren ze heel modern en hun tijd ver vooruit.

Vr. Gr. Zwartkijker.