Macrofotografie maar dan anders?



Officieel spreek je pas van macrofotografie als het onderwerp op ware grootte op de beeldsensor wordt afgebeeld. Deze verhouding van 1:1 noemen we de afbeeldingsmaatstaf. Het onderwerp wordt dan vergroot noch verkleind. Met een verhouding van 1:2 is het sensorbeeld slechts de helft van het origineel en spreken we eerder van een close-up. Groter maken dan in werkelijkheid kan ook. Met een verhouding als 2:1 of hoger kun je minieme details echt enorm opblazen.

Veel macro opnames worden gemaakt van paddenstoelen, bloemen & insecten.

Maar ga eens uit de box ;

Vallende , opspringende druppels.

Vul een schaal met water en laat daar vanaf een redelijke hoogte telkens een druppel in vallen. De druppel valt en zakt door het wateroppervlak. En wanneer het ontstane gat zich weer sluit, komt een druppel omhoog en komt die los van de ondergrond. En juist dát moment moet je vastleggen. Dat is niet makkelijk. Een goede timing is van belang. Je camera in de burstmodus gebruiken kan uitkomst bieden. Korte sluitertijd, de druppel bevriezen.Kom je licht tekort, een flitser geeft uitkomst.Mooie effecten geven ook melk of andere vloeistoffen.

Een andere toepassing van de CD.

Even terug in de tijd, men neme een CD. een glimmend schijfje een prachtig object om te ontdekken met je macrolens. Als het licht er op schijnt komt er een abstact iets te voorschijn. Neem een plantenspuit en de waterdruppels geven een bijzonder effect. Poets hem wel eerst goed op en verwijder het stof. Neem een zaklamp of ander soort verlichting, een klein beetje van de plantenspuit en zie de idyllische kleuren. Probeer verschillend standpunten en zie hoe het licht valt en kijk waar de regenboog valt.

Fruit

Kijk eens goed naar de structuur van fruit. Een ananas of aardbei. Mooie structuren en mooie kleuren. Macro maar dan anders. Een leuk probeerding is een koffieboon. Iets bijzonders, leg het fruit een uurtje in de vriezer. Er zal een laagje rijp ontstaan, dat zorgt voor een extra dimensie. Laat het licht ook eens van achter komen. Ontstaan er hinderlijke schaduwen? Verlicht dan met een extra lampje de voorzijde. Een reflectiescherm doet wonderen. Maak je eigen licht creatie

Blingbling

Sieraden, hebben een mooie glans. Toch zijn zulke onderwerpen lastiger te fotograferen dan je misschien zou denken. Juist door die glans is iedere oneffenheid, vlekje of stofje direct zichtbaar, Softboxen & paraplu’s en zacht licht werken prima, ook in combinatie met een reflectie scherm.

 

Olie.

Een doorzichtige ovenschaal. Vullen voor een deel met water. De met water gevulde schaal plaats je op een ondergrond van gekleurd papier. De vellen leg je deels over elkaar heen. In plaats van met kleur kun je ook met uitsluitend zwart en wit werken. Maak daarmee eens een eenvoudig patroon. Zet de schaal op het papier.

Druppel nu een paar druppels olie langzaam in het water. Het handigste is om eerst wat olie op een theelepel te doen,een pipetje is nog makkelijker, en de olie vervolgens druppel voor druppel het water in te laten glijden. Zorg voor voldoende licht dat op het water valt. Dicht bij het raam plaatsen werkt al prima, maar met allerlei verlichting werkt het ook.als het maar in het water schijnt.

Pak de camera, macrolens erop en focus op een paar druppeltjes olie die op het water drijven. Zie de prachtige kleuren. Als de druppels niet mooi liggen blaas dan de druppels in de goede richting, bijv. met een rietje. Of een druppeltje afwasmiddel aan het water toevoegen Je kan het water ook kleuren met bijv. ranja of kleurstof.